Κατάδυση ναυάγιο Ν/Θ ΝΕΣΤΟΣ Β'παγκοσμίου πολέμου 2

14 Views
GoodDoer
1
Published on 29 Jan 2019 / In Viral

Το ναρκαλιευτικό «Νέστος» είναι το πιο γνωστό ναυάγιο του Πατραϊκού και αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε του Κορινθιακού. Βυθίστηκε στις 23/4/1941 στην Ροδινή κοντά στο χωριό Ψαθόπυργος μετά από αεροπορική επίθεση σμήνους Γερμανικών βομβαρδιστικών.
Το απόγευμα της 21ης Απριλίου το Νέστος δέχθηκε αεροπορική επιδρομή έξω από το λιμάνι της Πάτρας στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα. Δίπλα του βρισκόταν το βοηθητικό πλοίο στόλου "Πλειάς" . Από τη σφοδρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή του πλοιάρχου του Πλειάς Β.Κρυσταλλίδη και του ναύτη Δεληγιάννη τραυματίστηκαν και 11 ναύτες του Νέστος και ο Κυβερνήτης του Δέδες Δέδες, όλοι ελαφρά. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα δύο πλοία προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ελιγμούς αποπλέοντας αλλά λόγω του πανικού που επικράτησε και της περιορισμένης ορατότητας από τις εκρήξεις συγκρούστηκαν σε κάποια στιγμή αλλά χωρίς να υποστούν σημαντικές ζημιές. Το Νέστος τελικά προσαράχθηκε στον Ψαθόπυργο και βυθίστηκε στο χώρο προσαράξεώς του στις 23 Απριλίου μετά από νέα επίθεση Γερμανικών Στούκας (Το πλοίο διατάχθηκε να μεταβεί εκεί μετά την έκδοση Διαταγής Ω.Β. 0915/21.4.1941 του Λιμεναρχείου Πατρών βάσει της οποίας τη διάρκεια της ημέρας στο Λιμάνι της Πάτρας θα έπρεπε να βρίσκονται μόνα τα απαραίτητα για εργασίες πλοία). Κατά τη διάρκεια του πλού προς τον Ψαθόπυργο το Νέστος δέχτηκε και άλλη μια αεροπορική επίθεση .Αποτέλεσμα 3 ακόμα τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Πάτρας.

(πληροφορίες από το ημερολόγιο πολέμου που βρίσκεται στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού στο Βοτανικό)..Το Νέστος ήταν πρώην Βρετανικό αλιευτικό ονομαζόταν Lord Bradbury, (το πρώτο του όνομα ήταν Artic Ranger)και είχε ναυπηγηθεί το 1925.Ειχε εκτόπισμα 500 τόνων ταχύτητα πλεύσης 9 κόμβων διέθετε 1 πυροβόλο των 37 χιλ και ένα πολυβόλο. Παράλληλα δρούσε και σαν ναρκοθετικό και είχε δυνατότητα να μεταφέρει 40 νάρκες. Ήταν ένα από τα 4 πρώην αλιευτικά που αγόρασε ο Μεταξάς το 1938 και τα μετέτρεψε σε ναρκοθετικά -- ναρκαλιευτικά με σκοπό την ενδυνάμωση του Ελληνικού στόλου.Σήμερα το «Νέστος» βρίσκεται βυθισμένο μπροστά ακριβώς στο σημείο που είχε βομβαρδιστεί στον πόλεμο.Περνώντας το αμπάρι της πλώρης φτάνουμε στην πλώρηστα 40 περίπου μέτρα. Στο σημείο αυτό ο βυθός είναι στα 45 περίπου μέτρα και λίγο πιο κάτω στα 48 περίπου μέτρα βρίσκεται μισοθαμμένη στη λάσπη η άγκυρα του «Νέστος»....

Show more
0 Comments sort Sort By